Suiker is vergif!

Ik kan mensen niet vaak genoeg zeggen dat zij moeten oppassen met het consumeren van suiker. Suiker is echt heel erg slecht voor je gezondheid en maakt meer kapot dan je lief is. Vaak krijg ik dan de reactie ‘Ja maar dan kan ik helemaal niks meer eten als ik daar op ga letten’, en dat is onzin. Je kan er echt wel op letten en alsnog lekker eten, maar je moet je gewoon bewust ervan zijn waar het allemaal in zit en wat het met je doet. Iedereen neemt suiker tot zich, elke dag, via diverse voedingsmiddelen en een beetje suiker is ook helemaal niet verkeerd maar teveel suiker kan hele nare gevolgen hebben. Ik wilde hier dan ook graag een blog over schrijven, om mensen wat meer vanuit mijn perspectief te kunnen laten kijken en te laten zien welke wetenschappelijke feiten er zijn met betrekking op suiker en de invloed daarvan op onze gezondheid.

Hoeveelheid suiker

Honderd jaar geleden aten wij per jaar zo’n vijf kilo suiker per persoon en nu is dat 35 kilo. 35 kilo suiker per persoon per jaar! Als ik dan hoor dat de helft van de Nederlanders te zwaar is en we te maken hebben met een enorme golf aan diabetes type 2-patiënten dan hoef ik niet lang na te denken want 1+1=2. En wanneer je in de wereld van de suiker duikt, wordt er al snel veel meer duidelijk. De macht van de voedselindustrie, en indirect de suiker, is in mijn ogen levensgevaarlijk.

Consumenten hebben geen enkel idee van de hoeveelheden suiker die worden verwerkt in ons eten en drinken. Laat staan in wélk eten en drinken er precies suiker wordt verwerkt. Kijk eens naar de hoeveelheid suiker per 100 gram op de verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en ga maar door. Ook in vleeswaren wordt suiker verwerkt. Niet veel, maar je krijgt het dus als ‘gewoon’ etende Nederlander de hele dag binnen. En we willen alsmaar meer.

Giftig en verslavend

Suiker is een drug. Het is een giftig goedje en het is erg verslavend. Op onze pakjes sigaretten worden wij gewaarschuwd voor alle gevolgen die het kan hebben op onze gezondheid, maar waarom staat dit niet op producten die suiker bevatten? Er zouden grote waarschuwsignalen op pakken suiker moeten staan. Niet alleen op pakken suiker maar op alles waar vormen van suiker inzit. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo’n beetje ook. En als ik dan toch bezig ben om suiker helemaal de grond in te trappen, waarom zijn deze reclames dan niet verboden en de reclames van sigaretten wel? Kinderen worden continu gemanipuleerd door reclames van McDonalds, pizza, nieuwe soorten frisdrank die zogenaamd gezond voor je zouden moeten zijn, snoepgoed, chocolade en ga zo maar door! En niet alleen kinderen worden hierdoor beïnvloed, maar ook volwassenen worden hierdoor continu geprikkeld.

Suiker is een hele goedkope grondstof en wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend omdat we langzaam aan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten maar eens!

suiker-slecht-vergif-budgettips-budgi-780x371

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt en die kennen wij, als doodnormale consument, niet. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, witbrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker. Sorry, maar het is echt de waarheid!

Als je een etiket leest van een product en er staat bijvoorbeeld op bevat 20 gram suiker per 100 gram van dit product, dan denk je ach wat is 20 gram. En als ik jou nu eens vertel dat een theelepel suiker 4 gram is en reken dan eens uit hoeveel theelepels suiker jij op een dag binnenkrijgt? En wat dacht je van een blikje cola? Die bevatten gewoon een gehele berg suiker waarmee je meteen al over je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker heen zit.

Fed Up

In de documentaire Fed Up van Regisseuse Stephanie Soechtig en tv-journalist Katie Couric trekken de filmmakers hard van leer tegen de Amerikaanse voedselindustrie. Samen met Dr. David Kessler, een voormalig commissaris van de FDA (Food and Drug Administration), proberen ze de perceptie over suiker en voedingsmiddelen bij te sturen, en hier in gaan ze ver.

In de documentaire wordt gekeken naar het wereldwijde probleem van stijgende obesitas en obesitas gerelateerde ziekten. De documentaire tracht decennia van desinformatie over voedingsmiddelen, industrie gesponsorde diëten en lichaamsbeweging, goede en slechte calorieën en veel meer recht te zetten. Een standpunt dat steeds meer aanhang krijgt binnen de wetenschap is dat in de strijd tegen obesitas vet niet de eerste vijand is, maar wel suiker, aldus de wetenschappelijk adviseur van de documentaire Robert Lustig.

De documentaire claimt, iets wat niemand zal verbazen, dat de fastfoodketens en de makers van verwerkte voedingsmaaltijden meer suiker hebben toegevoegd aan ‘vetarm’ voedsel om ze beter verteerbaar te maken. De toename van suiker is niet alleen een probleem voor lage-inkomensgroepen, die vaak worden geassocieerd met voeding gerelateerde gezondheidsproblemen, maar voor alle niveaus van de samenleving zeggen de filmmakers.

“The movie that will change the way people think about eating.” ~ USA Today

Dat er een probleem is staat wel vast gezien het resultaat van een studie die aantoonde dat de huidige generatie Amerikaanse kinderen minder lang zullen leven dan hun ouders. Maar terwijl de strijd tegen obesitas wordt verdedigd door de Amerikaanse first lady Michelle Obama zijn de inspanningen om de suikerindustrie in bedwang te houden grotendeels mislukt.

In de documentaire wordt tevens gesproken over het feit dat dit probleem niet alleen ligt bij de voedselindustrie, maar ook bij de farmaceutische industrie. ‘De farmaceutische industrie spreekt liever over genezen dan voorkomen. De voedingsindustrie maakt een ziekte en de farmaceutische industrie behandelt het’ zegt Robert Lustig.

“Most people only think they’re healthy eaters, they believe that the reduced fat Oreos are a vast step in the right direction, even if they contain the exact same amount of sugar as regular Oreos. They think that diet sodas are utterly benign. They genuinely believe that they can walk enough steps in the day to burn off the calories in a Taco Bell combo meal. For those people, ‘Fed Up’ could be an eye-opener.” ~ Daniel Fienberg, HITFIX

Ik heb de documentaire ‘Fed Up’ gekeken, waarin ze laten zien dat door middel van een hersenscan is aangetoond dat suiker meer verslavind is dan cocaïne. Zulke dingen laten mij echt schrikken. Daarnaast laten ze diverse jonge kinderen en gezinnen zien dan duidelijk overgewicht hebben en denken dat zij gezond eten. Het feit dat zij denken dat zij gezond eten wordt veroorzaakt door de voedselindustrie. Consumenten worden misleid door verpakkingen waarop staat ‘minder vet’, ‘lightproducten’, ‘rijk aan vezels en granen’, etc. Consumenten gaan er op deze manier ook vanuit dat dit de betere producten zijn en zonder na te denken word dit gekocht, keer op keker weer. Ondertussen krijgen deze mensen zoveel suiker binnen, het is gewoon schrikbarend!!

energydrank

Wat mij ook heel erg fascineerde was het feit dat suiker onze hersenen voor de gek houden. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Glucose is van belang voor ons lichaam en fructose wordt vaak gezien als vruchtensuiker, omdat het veel voorkomt in fruit. Fructose geeft geen sein naar je hersenen dat je verzadigd bent, waardoor je dus door blijft eten. Hierdoor blijft de fructose in je lichaam stijgen en op een gegeven moment kan je lever als deze fructose niet meer verwerken en wordt het omgezet in vet. Nu is de vraag: denk je dat fastfoodketens voor de lol zulke grote bekers met frisdrank aanbieden naast hun menu’s? Op deze manier proberen zij jou, als consument, meer te laten eten, meer te laten bestellen en meer omzet bij hen in de la te brengen. Jij krijgt namelijk door het drinken van deze frisdrank niet het gevoel, niet het seintje, dat je vol zit en dus eet je door. Suiker houdt je hersenen gewoon voor de gek.

Ik kan hier nog uren over doorschrijven en nog zoveel meer bewijzen opnoemen, maar ik denk dat mijn boodschap nu wel meer dan duidelijk is en dan heb ik nog niet eens gesproken over alle ziektes die worden veroorzaakt door een teveel aan suiker. Nou ik hoop in ieder geval dat jullie een beetje meer zullen gaan nadenken voordat je producten tot je neemt en vooral de hoeveelheden suiker zullen minimaliseren. Tevens wil ik jullie echt aanraden de Fed Up documentaire te gaan kijken, dit kan online via allerlei sites maar pak dan wel die van 96 minuten, dat is degene die ik ook heb gekeken!

Mijn bedoeling met dit geschreven stuk is jullie er van bewust te maken dat je echt bewust moet kijken naar wat je allemaal eet op een dag en de hoeveelheden die je binnenkrijgt. Lees etiketten, verdiep je in het eten wat je consumeert. Er wordt altijd gezegd dat ‘Je bent wat je eet!’ en ik denk dat dat ook echt wel zo is. Wij hebben geen invloed op wat de voedselindustrie doet, hoe zij ons manipuleren en wat zij allemaal in de producten stoppen, maar wij hebben wel invloed op de voedingsmiddelen die wij in huis halen en de hoeveelheden suiker die wij nuttigen op een dag. Geraffineerde producten, kant-en-klare maaltijden, ‘light’-producten, soepen, sauzen, zijn producten waarbij er meteen een alarmbel moet gaan rinkelen van SUIKER. Mijn advies: weet wat je eet!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s