Kaneel is een zwaar onderkend superfood

Iedereen kent het wel: kaneel. Een ingrediënt die al van oudsher wordt gebruikt in recepten zoals appelgebak of appelflappen. Als ik kaneel ruik krijg ik meteen een gezellig, huiselijk gevoel.. Ook ietwat winters. Ik dacht dan ook altijd dat het echt een Hollandse specerij was, maar dat schijnt dus niet zo te zijn! Alleen wat is het nou precies, uit welk land komt het van origine en is het ook gezond voor je?

Oorsprong kaneel

Kaneel is niet een of andere plant waar kaneelstokjes aan groeien, maar kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom. Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd. Deze stukken worden te drogen gelegd op kokosmatten, waardoor automatisch de kleur veranderd en de bast zich oprolt. Je kunt deze stokjes gewoon in de supermarkt kopen. Maar er is ook kaneelpoeder verkrijgbaar. Dit zijn dus gewoon gemalen kaneelstokjes.

De kaneelboom groeit vooral in Sri Lanka, maar ook in Indonesië, in Brazilië en Egypte. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat, en dan het liefst aan de kust.

Twee meeste gebruikte soorten

Er bestaan heel veel soorten kaneel, maar de meest gebruikte zijn wel de Ceylon Kaneel en de Cassia Kaneel. In basis maakt het niet zo vreselijk veel uit welke je kiest, want beide soorten hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Maar ook voor kaneel geldt: niet TE veel.Gebruik je meer dan twee theelepels kaneel (wat aanvaardbaar is) dan wil ik je adviseren om te kiezen voor Ceylon kaneel, want hier zit een kleine hoeveelheid Cumarine in, wat bij gebruik van grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de lever en nieren.

Klachten en kaneel

Zoals gezegd, kaneel wordt echt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Nou hoor ik jullie denken ‘koude voeten’? Ja ook daar helpt kaneel tegen want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar ‘medicijn’ wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.

kaneel

Honing en kaneel versterken elkaars positieve effecten en als het ingenomen wordt in combinatie van elkaar heb je een typisch geval van 1+1=3.

Het is wetenschappelijk niet voor 100% bewezen dat kaneel daadwerkelijk een medische werking heeft. Er zijn wel tal van onderzoeken gedaan er naar en ook de ervaring van de oude Chinezen duidt er wel op dat het echt positieve medische effecten heeft. En daarnaast kan het sowieso geen kwaad om het te proberen, als je maar niet te grote hoeveelheden toepast (liefst dus niet meer dan 2 theelepels per dag).

Gezondheidsvoordelen

1. Kaneel tegen artrose

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, is gebleken dat kaneel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de pijn die gepaard gaat met artrose. De proefpersonen kregen elke dag zowel honing als kaneel in hun ontbijtgranen geserveerd. Na ongeveer een week bleek dat bij het overgrote deel van de proefpersonen de pijn voor een groot deel was verdwenen.

2. Kaneel tegen een hoge bloedsuikerspiegel

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen diabetes, en een té hoge bloedsuikerspiegel in het algemeen, en het nuttigen van kaneel. Afhankelijk van wat je eet, en hoe je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel altijd direct na de maaltijd, of direct nadat je iets eet. Je lichaam gaat insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, en slaat de ongebruikte suikers (=energie) op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Bij de proefpersonen uit het wetenschappelijke onderzoek bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.

3. Kaneel tegen schimmelvorming

Kaneel tegen schimmelvorming kan tweeledig opgevat worden. Ten eerst is gebleken dat het eten waar kaneel doorheen zit, langer goed bleef dan eten waar géén kaneel doorheen zit. Kaneel kan dus worden beschouwd als een (wellicht beperkt) conserveermiddel. Aan de andere kant werkt dit ook in het lichaam tegen aandoeningen die met schimmels te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Candida.

4. Kaneel als voedsel voor je brein

Kaneel staat al sinds jaar en dag hoog op de lijst voor voeding die het cognitieve denken stimuleert. Cognitief heeft te maken met de efficiëntie en de alertheid van het denkvermogen van je hersenen. Het is de stof Magnesium die er voor zorgt dat je scherper gaat denken en een beter geheugen krijgt. Daarnaast zit er nog veel Mangaan en IJzer in kaneel, die een hele positieve bijdrage leveren aan het functioneren van je hersenen in het algemeen. Dit is allemaal niet alleen maar een aanname, maar dit is ook gebleken uit een recent onderzoek.

5. Kaneel tegen verkoudheid

Kaneel is in staat om virussen en bacteriën te bestrijden, daar hebben we het al over gehad. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld verkouden bent en veel aan het hoesten bent. Eet, gedurende een aantal dagen, iedere dag een eetlepel honing en direct daarna een kwart eetlepel kaneel. Niet alleen goed tegen de hoest en de verkoudheid, het reinigt ook nog eens je sinussen.

kaneelstokjes

6. Kaneel tegen blaasinfectie

Om de bacteriën van een blaasinfectie snel weg te spoelen, kun je twee eetlepels honing en een theelepel kaneel oplossen in een glas lauwwarm water. Drink deze mix iedere dag, totdat de blaasinfectie is verdwenen.

7. Kaneel tegen een maaginfectie

Ook hier kunnen we constateren dat een combinatie van water, kaneel en honing een heilzame werking kan hebben. De mix reinigt je systeem heel effectief. Daarnaast zou het een positieve werking hebben tegen een eventuele maagzweer. Ook gaat kaneel eventuele winderigheid tegen.

8. Kaneel tegen hoog cholesterolgehalte

Nog een heilzame werking van de combinatie met water en honing: Zet een lekker bakje thee met drie theelepels kaneel en twee theelepels honing. Hierdoor kan je cholesterolniveau dalen.

9. Kaneel tegen een slechte adem

En dan de laatste voor nu. Als je dagelijks gorgelt met een combinatie van warm water, een theelepel honing en een theelepel kaneel, ben je binnen een paar dagen van je slechte adem af.

10. Kaneel voor sporters

Ook in de sport is kaneel toe te passen: Kaneel zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid anabole eiwitten in de spiercellen worden verhoogd. Dit heeft als direct gevolg dat er meer glucose door de spieren wordt opgenomen waardoor meer energie beschikbaar zal zijn.

Let op!

Voor zwangere vrouwen of vrouwen die bezig zijn met zwanger te worden is het sterk af te raden kaneel te eten! En daarnaast, denk er om dat je het met mate consumeert want tja zoals ik al eerder zei, alles waar je Te voor zet is voor niemand gezond.

Een potig poedertje dus, en bovendien erg lekker. Een gemiste kans als je kaneel niet zo vaak gebruikt. Strooi het daarom over je yoghurt, je muesli en waar je het nog meer lekker in lijkt, maar pas op met te grote hoeveelheden!

Ik heb vanmiddag heerlijk een rijpe banaan gebakken met kaneel erop, heel erg makkelijk en super lekker. En zoals je net hebt gelezen ook nog eens hartstikke gezond! Zeker een aanrader. Snij je banaan in plakjes en bak het in de koekenpan met wat kaneelpoeder erover, halverwege omdraaien en nog ietwat bestrooien met kaneel en klaar is je fruitmaal!

pan fried cinnamon bananas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s