‘Freebies’

We horen het dag in, dag uit: ‘Groenten zijn goed voor je, je moet er meer van eten.’ In sommige landen zijn er zelfs door de overheid gefinancierde, nationale systemen, waarin mensen worden aangemoedigd meer van deze voedingsrijke groenten te eten. En met recht! Onze lichamen kunnen er geen genoeg van krijgen!

De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen die in verse groenten zitten geven het lichaam alle bouwstenen die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Jezelf tekort doen aan deze voedingsstoffen kan invloed hebben op de stemming en lichamelijk welzijn. Het maakt niet uit of je blijft eten totdat je vol bent, je krijgt niet altijd de voedingsstoffen binnen die je ook echt nodig hebt. Denk ook niet dat je kant-en-klaar maaltijd of je eigengemaakte gerecht met wat groenten voldoende is. Deze zijn vaak voorgekookt en bewaard en tijdens deze processen gaan voedingsstoffen verloren. Het moet vers zijn!

Het is ook niet goed je tot slechts een groentesoort te beperken. Elke type groente heeft verschillende hoeveelheden en verschillende typen voedingsstoffen, dus hoe meer variatie, hoe beter. Daarnaast zal het toevoegen van gemengde groenten, als onderdeel van je dieet, je niet alleen op lange termijn gezond houden; je kan je al razendsnel beter voelen.

Er zijn serieus groenten waar je echt zoveel van mag eten als je zou willen. Dit worden ook wel ‘freebies’ genoemd. Ik noem dit reinigende groente, omdat ze ontgifting van het darmstelsel ondersteunen. Voor mij dus heel erg handig om te weten wat ik gewoon kan eten tijdens mijn detoxkuur. Daarnaast leveren ze ook nog eens beschermende antioxidanten in de lever en in het bloed. Sommige soorten verdienen naar mijn mening een eervolle vermelding en deze zal ik dan ook hieronder benoemen en nader toelichten.

1. Bloemkool, broccoli, kool en spruitjes zorgen voor belangrijke fytochemicaliën (ziektebestrijdende stoffen in planten), die de lever helpen om chemicaliën, medicijnen en vervuilde stoffen van hun gif te ontdoen.

2. Asperges, spinazie en okra zijn belangrijke bronnen van glutathion, een vitaal onderdeel dat helpt om gifstoffen die in vet oplosbaar zijnm te verwijderen uit je lichaam. Dat geld overigens ook voor gekookte kip.

3. Spinazie, broccoli, tomaten en spruitjes zorgen voor alfa-liponzuur, een krachtige antioxidant die schadelijke vrije radicalen aanpakt, bijproducten van ontgifting.

4. Uien versnellen de vetafbraak in je eten. Het gevolg is dat je lichaam meer geneigd is om dat vet uit te scheiden dan het in je vetcellen op te slaan.

5. Bladgroenten hebben vochtafdrijvende eigenschappen (en dat helpt je om ‘vochtgewicht’ te verliezen), en hun bloedsuikerstabiliserende werking voorkomt dat je vreetbuien krijgt.

6. Artisjokken hebben een hele reeks gezondheidsbevorderende eigenschappen. Deze groente scoort heel hoog op antioxidantenschaal, dankzij de aanwezigheid van cynarine en silymarine. Van deze twee fytochemicaliën wordt geddacht dat ze cholesterol verlagen, de lever cellen tegen gifstoffen beschermen, de bloedsomloop verbeteren net als alfa-liponzuur en helpen met de spijsvertering. Beide antioxidanten zitten zowel in de blaadjes ans in het haar van de artisjok.

vegatables

Hier nog even een snel overzicht van alle reinigende groenten die bijdragen aan een gezonde levensstijl: artisjok, artisjokharten, asperges, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosuitjes, broccoli, groenten bladgroenten, knoflook, komkommer, kool, okra, paddenstoelen, paprika (rood, groen, oranje en geel), peterselie, prei, sla (alle soorten), sperzieboontjes, spinazie, spruitjes, tomaten, uien, waterkers en worteltjes!

Tips wat betreft groenten

– Zoek echt verse groenten uit, die zijn nog knapperig en niet verlept. Vers = voedzaam.
– Als je verpakte sla koopt, kies van de voor de gemengde, kleurrijke slasoorten. Hoe helderder de kleur, hoe meer antioxidanten en fytochemicaliën de groenten bevatten.
– Als je sla koopt, kies dan voor de donkergroene soorten. Sla met donkergekleurde bladeren, zoals Romeinse sla, bevat meer vitamine B dan de lichte soorten zoals ijsbergsla.
– Koop bepaalde soorten groenten, zoals uien en paprika’s in al hun kleurvarianten voor een grotere hoeveelheid voedingsstoffen.
– Koop verse seizoensgroenten en -fruit als hun smaak en voedingswaarde op topniveau zijn.
– Als je groenten koopt heeft het een voordeel als het lokaal verbouwd is. Ze hebben meestal meer voedingswaarde omdat ze rechtstreeks van het land komen, want veel voedingsstoffen gaan verloren tijdensn het transport naar de supermarkt.
– Hoe gevarieerder je eet, hoe gezonder je voeding is. Dus probeer zoveel mogelijk verschillende soorten groenten (maar ook fruit) te eten.
– Eet groenten en fruit rauw als het kan. Over het algemeen zijn rauwe groenten gezonder. De uitzonder hierop: gekookte wortels en tomaten bevatten méér antioxidanten dan rauwe.
– Kook groenten zo kort mogelijk om de voedingsstoffen te behouden.
– Groenten stomen is een hele goede manier om er voor te zorgen dat de voedingsstoffen niet verdwijnen.
– Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je groenten en fruit ontdooit voordat je ze bereidt, Als je voedsel ontdooit, kunnen micro-organismen, die waarschijnlijk in de voeding zitten, zich gaan vermenigvuldigen, waardoor het eten bederft.
– Vermijd het schillen van fruit en groenten zoveel mogelijk, want daardoor gaan voedingsstoffen en vezels juist verloren.

Een hele hoop voordelen en tips wat betreft groenten, dus als je ’s avonds trek krijgt neem dan gewoon lekker wat stukjes komkommer of wat tomaatjes. Het is gezond, het vult en je hebt de dag erna geen spijt van die zak chips die je tot op de bodem toe leeg hebt gegeten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s